maanantai 14. joulukuuta 2009

Pikkujoulut


Viikonloppu sujui mukavan jouluisissa tunnelmissa, sillä tänä vuonna järjestimme meillä perinteiset suomalaiset pikkujoulut. Perinnettä on pidetty yllä jo kahdeksan vuotta naapurikaupungin italialais-suomalaisten perheiden kanssa, kokoonpano vaihdellen vuodesta toiseen. Tällä kertaa oli koolla kahdeksan aikuista ja seitsemän lasta, iältään kuudesta kuukaudesta 12-vuotiaaseen. Hieman oli ahdasta saada kaikki ruokailijat pöytään, mutta tunnelma oli korkealla ja lapsilla kivaa.

Järjestäjän vastuulla on kinkun paistaminen ja perinteisesti vastuullani ovat myös peruna- ja porkkanalaatikot. Kinkku onnistui yllättävän hyvin, vaikkei sitä suolattukaan ties minkä perinteisen kaavan mukaan päiväkausia. Pöydässä oli tietysti myös rosollia, lohta ja karjalanpiirakoita, jälkiruuaksi riisipuuroa luumukiisselin kanssa, pipareita ja joulutorttuja. Joulupukkikin kävi jättämässä oven taakse lahjasäkin lapsille. Pukin tulohetki ajoitettiin strategisesti, kun kaikki olivat saaneet ruokaa vatsaansa ja kun meteli ja jouksuleikit yltyivät aikuisten kestokyvin äärirajoille.

Tänäänkin ateriamme taitaa sisältää kinkkua ja muuta jämäruokaa, loppu taidetaan laittaa pakastimeen ettei ihan kyllästytä, sillä jouluksi suuntaamme kuitenkin Suomeen perinteisten herkkujen ääreen.

Ei kommentteja: