sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Spezzatino alla senese

Kotoisaan sunnuntaihin sopivat mainiosti pitkää kypsennystä vaativat, mutta kohtuullisen simppelit ruokalajit. Niinpä perheemme sai tänään lounaaksi sienalaista palapaistia perunoilla, spezzatino con le patate. Valmistus aloitetaan, kuten monet muutkin ruuat, oliiviöljyssä kuullotetulla valkosipulilla ja hienonnetuilla porkkanalla, sipulilla ja varsisellerillä. Lisätään kohtuullisen isoiksi paloitellut naudanlihalihapalat ja ruskistetaan. Sen jälkeen voi kasariin lorauttaa punaviiniä ja kun se on höyrystynyt, laitetaan mukaan tomaattimurskaa. Itse käytän useimmiten kaupan purkkia, parasta olisivat tietysti tuoreet tomaatit tai kotisäilykkeet. Sitten maustetaan suolalla ja rouhitaan mustapippuria ja jätetään hautumaan pariksi tunniksi tai ylikin jos lihat ovat kovin isoja. Lisätään vettä tai lihalientä jos neste kuivuu. Jonkin ajan päästä voi vielä lisätä perunalohkoja, jotka kypsyvät kätevästi ja maukkaasti samassa padassa. Jotenkin suomalaisen oloista maukasta perusruokaa johon ei paljon muita lisukkeita eikä alkuruokia tarvita.
Jälkiruokana meillä kyllä oli vielä pakastimesta otettua castagnaccio-piirakkaa, kastanjajauhoista valmistettua litteää kakkua, jossa on pinjansiemeniä ja saksanpähkinöitä.

Kun nyt kerran olin hellan äärellä, päätin tyhjentää jääkaapin vihannesosastoa ja laitoin porisemaan illaksi vielä vihanneskeiton, minestrone di verdure. Vaikeusasteena vain vihannesten pilkkominen, lopun hoitaakin pitkä kypsennys ja herkullinen keitto on valmis. Joukkoon pääsi porkkanaa, perunaa, sipulia, kesäkurpitsaa, tavallista kurpitsaa, varsiselleriä, persiljaa, mustaa kaalia, herneitä ja vihreitä papuja. Mausteeksi suolaa ja lopuksi voi vielä lorauttaa suoraan lautaselle hieman oliiviöljyä ja tietenkin parmigiano-raastetta. Isosta kattilallisesta riittää useampaankiin ateriaan ja keittoa voi vaihdella laittamalla mukaan riisiä tai pikkupastaa.

Ei kommentteja: